Aftat ja haavaumat suussa

Aftat ja haavaumat voivat olla hyvin häiritseviä ja vaikuttaa elämään monin tavoin. Suun rakkuloiden ja haavaumien oireet vaihtelevat, mutta niihin liittyy aina kipua. Haavaumia tai aftoja voi esiintyä limakalvoissa laajalti tai vain pienillä alueilla, ja ne ovat tyypillisesti hyvin arkoja kosketukselle. Lapsilla suun rakkuloita esiintyy yleisesti.

Erilaisia suun haavaumia

Virus-, sieni- ja bakteeri-infektiot voivat aiheuttaa suuhun rakkuloita ja haavaumia. Useimmiten ne ovat vaarattomia ja paranevat itsestään muutaman viikon kuluttua. Osa infektioista saattaa uusiutua. Suuontelossa on normaalisti bakteereita ja sieniä, jotka saattavat aiheuttaa infektioita. Yleisin virusinfektio on herpes, kun taas sieni-infektioista tavallisin on Candida. Bakteeri-infektiot ovat melko harvinaisia, mutta ne voivat aiheuttaa hampaiden kiinnityskudostulehdusta.

Aftat ovat pieniä, kivuliaita haavaumia suun limakalvoilla. Ne voivat esiintyä yksittäin tai niitä voi olla useita kerrallaan. Aftat ovat selvärajaisia, kellanvalkoisia, pyöreitä haavaumia esim. poskien sisäpuolella tai kielen reunoilla, jotka paranevat itsestään 7–10 päivässä. Aftat saattavat uusiutua ja muodostua krooniseksi ongelmaksi. Aftoja saattaa esiintyä myös muualla kehossa, esim. silmien tai sukuelinten limakalvoille.

Oireet

Suun haavaumat ja rakkulat ovat hyvin kivuliaita. Syöminen, puhuminen tai hampaiden harjaus voi aiheuttaa kipua tai käydä lähes mahdottomaksi. Kipu johtuu haavauman alueen suojattomien hermopäätteiden ärsytyksestä. Ensimmäisten aftojen yhteydessä voi lisäksi esiintyä yleistä huonovointisuutta ja kuumetta.

Mistä suun haavaumat johtuvat?

Monenlaiset suuontelon infektiot voivat aiheuttaa haavaumia suun limakalvoille. Syynä voi olla myös hammaspiikkien, hammasrautojen, paikkojen tai huonosti sopivien hammasproteesien aiheuttama hankaus. Myös liian voimakas hampaiden harjaus voi vaurioittaa ikeniä ja limakalvoa.

Aftat saattavat johtua elimistön immuunijärjestelmän virheellisestä reaktiosta limakalvojen soluja vastaan. Myös monien muiden tekijöiden arvellaan vaikuttavan aftojen kehittymiseen. Näitä ovat esim.

 

  • Raudan ja vitamiinien (etenkin B12 ja C-vitamiinin) puute

  • Ruoansulatuselimistön sairaudet, esim. Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus

  • Keliakia

  • Hormonaaliset syyt (naisilla kuukautiset)

  • Stressi

  • Eräät ruoka-aineet

  • Natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat

 

Olet poistumassa sivustosta Aftex website

Olet poistumassa sivustosta mylan.fi Napsauttamalla alla olevaa Jatka-painiketta poistut tästä Mylanin tytäryhtiön sivustosta ja siirryt kolmannen osapuolen sivustoon, joka vastaa yksin sen sisällöstä.