Suun haavaumat ja rakkulat ovat yleisiä

Suun haavaumia ja rakkuloita on kaikenikäisillä

Suun rakkuloita ja haavaumia esiintyy Suomessa noin 20 prosentilla väestöstä eli noin miljoonalla ihmisellä. 15 prosentilla heistä esiintyy kroonisia aftoja. Noin joka toisella ihmisellä on aftoja ainakin muutaman kerran elämänsä aikana. Aftoja esiintyy usein jo lapsuudessa, ja useimmilla ne katoavat viimeistään 30 vuoden iässä. Aftojen taustalla voi olla perinnöllinen taipumus, jolloin niitä saattaa esiintyä useammalla perheenjäsenellä.

Ennaltaehkäisy

Hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Hampaat harjataan pehmeällä hammasharjalla oikeaa harjaustekniikkaa käyttäen, jotteivät ikenet ja limakalvot ärtyisi. Jos aftat uusiutuvat, voidaan siirtyä käyttämään hammastahnaa, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Näin päästään usein hyviin tuloksiin.

Hoito

On tärkeää selvittää, mistä suun haavaumat ja rakkulat kulloinkin johtuvat. Jos vaiva johtuu hammaspiikistä tai huonosti sopivista hammasraudoista tai proteesista, on syytä käydä hammaslääkärillä. Antibioottikuuri voi aiheuttaa ohimenevän sieni-infektion.

Suun haavaumiin ja rakkuloihin ei ole parantavaa lääkehoitoa. Herpesvirus-infektiota voidaan aikaisessa vaiheessa hoitaa oireita hillitsevillä viruslääkkeillä. Saatavilla on myös jo ennen aftojen ilmaantumista käytettäviä itsehoitolääkkeitä, esim. suuvesiä. Paras apu kivuliaisiin aftoihin/haavaumiin on Aftex Aloclair, joka poistaa kivun ja suojaa aftaa/haavaumaa ylimääräiseltä ärsytykseltä.

 

Olet poistumassa sivustosta Aftex website

Olet poistumassa sivustosta mylan.fi Napsauttamalla alla olevaa Jatka-painiketta poistut tästä Mylanin tytäryhtiön sivustosta ja siirryt kolmannen osapuolen sivustoon, joka vastaa yksin sen sisällöstä.